‘Wie veel roept, moet ook daadkracht tonen.’ Spierbundel en zesvoudig paralympisch wereldkampioen triatlon Jetze Plat pakt na zijn eerste wheelermarathon in Boston het vliegtuig naar Nederland om op DID22 te zijn. Hij  komt haarfijn uitleggen hoe zijn levensverhaal een perfect voorbeeld is van hoe je van ‘zeggen naar doen gaat’. Ofwel, een mentaliteit van should, would, could, did. 

Regel 1: verzamel een goed team

,,Je hebt niets aan mensen die je slechts ophemelen.” Topsporters zijn kritische mensen. Net zo kritisch is hun begeleiding. Althans, dat horen dat wel te zijn. Anders heb je en probleem. Want elke sporter, ook de topsporter, gaat een keer goed op zijn bek. Dan is het belangrijk dat hij de goede mensen om zich heen heeft, stelt Jetze. Mensen die je vertrouwt en eerlijk zijn. Alleen zo raapt een team zijn topsporter op en kan het team door. Alleen zo haalt een topteam het maximale eruit.

Regel 2: train vanuit overtuiging

,,De kern van topsport is de overtuiging dat je echt, echt graag wil.” Topsport kan niet zonder krachttermen, de verbale duuwtjes in de rug die iedere twijfel uitbannen en je net die paar fracties van een seconden meer geven. Dat willen kent twee uitingen: dingen roepen en trainen. Alleen door het tweede wordt resultaat bereikt. Want trainen is willen afzien om het beste eruit te halen.

Jetze Plat is aan het trainen.

Regel 3: maak realistische beloften

,,Beloftes doen in topsport is goed.” Het is niet zo dat dingen roepen per definitie in de context van topsport slecht is. Integendeel. Hardop beloftes doen, houdt een team scherp, weet Jetze. Media kunnen je aan je toekomstplannen houden, erop afrekenen. De belofte moet alleen wel realistisch zijn, en dat heeft weer dat eerlijke team nodig.

Regel 4: verzorg je materiaal goed

,,Goed materiaal hebben én verzorgen is belangrijk.” Zonder racerolstoel wint Jetze niet, maar zonder Jetze geen overwinning voor de racerolstoel. Goed materiaal hebben en onderhouden vergt veel aandacht en zorgvuldigheid. Dat verdient zich terug met een optimale synergie. Meer dan mensen die valide zijn, weet Jetze het belang van die samenwerking tussen materiaal en mens. ,,Veel mensen hebben niet door hoe goed hun technologische omgeving is. Dat komt door de vanzelfsprekendheid. Als invalide word je vaker geconfronteerd met wat vanzelfsprekend is. Voor mij gaat het nooit vanzelf.”

Regel 5: Leer jezelf om jezelf te herpakken

,,Een goede mentaliteit bestaat uit goede training, begeleiding, opvoeding en een goeie misser.” De misser doet beseffen dat het niet vanzelf gaat. Het maakt scherpt – zelfs al kan een zo’n beuk desoriënteren en het allemaal ongrijpbaar maken. Leren herpakken, daar gaat het om. Dat vergt het fundament waarop je bouwt: training, begeleiding en opvoeding. En daarbinnen, indien nodig: bijstellen van belofte naar wat realistisch is.   

Regel 6: Weet wie je helden zijn

,,Mijn vader is mijn held.” Jetze weet niet hoe ver hij zonder de opvoeding van zijn ouders en grote broer was gekomen, maar de genoten opvoeding hielp zeker. Zowel vader als moeder verkozen een fiets voor Jetze boven een taxi naar school. Kortom, ze geloofde erin dat Jetze zichzelf op eigen kracht, ondanks handicap, zou redden. Nog steeds ziet Jetze zijn vader als held: hoewel Jetze sinds 2015 de ongeslagen wereldkampioen paratriatlon is, ziet hij zijn vader, autospuiter van beroep, als zijn kampioen. ,,Hij gaat elke dag volle bak. Hij krijgt geen medaille, is nooit chagrijnig en altijd aan het werk.” 

Regel 7: Koester de mooie momenten

,,Ik deel een erg warm moment met mijn moeder.” Jetze’s moeder is overleden aan kanker. Toch was het haar vergund om vlak voor haar dood haar zoon het WK van 2018 te zien winnen. Ze zat bij finish en was erbij. 

Regel 8: streef naar soepelheid en iets meer

,,Zorg dat je je niet meer gehandicapt voelt.” Die les is niet alleen voor invaliden. Training zorgt ervoor dat dingen soepel verlopen. Boodschappen, bijvoorbeeld, is voor Jetze niet vermoeiend. Zijn armspieren redden hem wel. Voor zowel validen en invaliden, gehandicapten en niet-gehandicapten geldt: zorg dat het zo soepel loopt, dat je je niet gehandicapt voelt.  

Regel 9: zie Jetze op DID22

Al deze regels blijven natuurlijk slechts leefregels voor een sporter. Jetze is op DID22 om te laten zien hoe hij ernaar leeft en hoe het ook bezoekers kan helpen om in hun werk een topsporter te zijn.