Tijdens de Nationale Week zonder Vlees & Zuivel, van 7 tot en met 13 maart, lanceert het Nederlandse merk Vivera ‘de eerste lekkere plantaardige zalmfilet van Europa’. De filet heeft een vettige bite en valt door de flake-structuur als een echte zalm uit elkaar. Naast gezond ook duurzaam, want deze visvervanger levert geen bijvangst op en is niet in krappe kooien gekweekt.

Vivera, het merk dat al sinds 1990 één van de pioniers is in de vleesvervangingsindustrie, wil met de introductie van de visvervanger een duurzaam en lekker alternatief bieden. “Een goede vleesvervanger wordt gekenmerkt door de combinatie van structuur en smaak. Het was dan ook een uitdaging om een plantaardige zalmfilet te ontwikkelen,” aldus Karin Löwik, international marketingmanager van Vivera. “Wij hebben veel tijd gestoken in het ontwikkelen van een volwaardig alternatief op het gebied van structuur en smaak. Met deze plantaardige zalmfilet hebben we echt het ‘zalmgevoel’ nagebootst.” In tegenstelling tot veel vlees- en visvervangers, bestaat de basis van de plantaardige zalmfilet niet uit soja maar uit tarwe-eiwitten. Daarnaast zijn er omega 3-vetzuren aan toegevoegd zodat de goede nutriënten van vis behouden blijven.

foto: Vivera

Alternatief voor schadelijke zalm

Vivera wil met de introductie een verandering teweegbrengen in het eetgedrag van mensen die nog niet stilstaan bij de gevolgen van het eten van vis. Zo meldt de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal dat zowel kweekzalm als wilde zalm schade aan het milieu veroorzaken. Bij wilde zalm komt dat door de bijvangst en overbevissing van dolfijnen, schildpadden, vissen en haaien. Kweekzalm wordt meestal gekweekt in krappe, drijvende kooien. Er worden vaak chemicaliën en antibiotica gebruikt om zeeluis tegen te gaan, die vervolgens in de zee en in de zalm terecht komen. Daarnaast is bij een kilo kweekzalm maar liefst twee tot vijf kilo wilde vis nodig als voer, iets dat weer leidt tot overbevissing. Löwik: “Ik geloof dat het benoemen van de noodzaak zorgt voor gedragsverandering. Vervolgens is het belangrijk om een lekker alternatief te bieden, zodat mensen gemotiveerd worden om anders te gaan eten.”

Tegen de stroom in

Net als de echte volwassen zalm in de natuur, wil Vivera tegen de stroom in zwemmen. Te beginnen met het uitdelen van de plantaardige zalm in Volendam op 1 maart, hét vissersdorp van Nederland. Löwik: “We hebben gekeken hoe open minded Volendammers zijn en of ze open staan voor een verandering in hun eetpatroon. En we waren natuurlijk ook benieuwd of het in de smaak zou vallen.” En dat Volendammers open minded zijn bleek wel uit de reacties. Een Volendammer, na het nemen van een hapje, zei: “Ja, dit komt heel goed in de buurt. Kijk maar eens… de kleur, de structuur.”

Vanaf deze week ligt de plantaardige zalmmoot in verschillende supermarkten, waaronder Plus, Jumbo en Albert Heijn.

Dit artikel is grotendeels overgenomen van duurzaam-ondernemen.nl. Het oorspronkelijke artikel leest u hier.