Door Bran Remie

De massaproductie van kleding zoals wij die kennen: gemaakt in arme landen, verkocht in de kledingwinkels, gedragen door consumenten en weggegooid wanneer deze zijn versleten. Lisa Oosterholt (19) vindt deze lineaire benadering van kleding niet meer van deze tijd en steekt een stokje bij die laatste stap. Haar The Denim Project buigt de lijn van versleten kledingstuk richting afvalbak om naar werktafel. Ofwel, upcyclen.

,,Oude kleding kun je met plezier nog eens dragen”, zegt Lisa. ,,Dat doe je door ze een tweede leven te geven: je maakt met de stof die nog bruikbaar is een nieuw kledingstuk. Ik vind dat we kleding te snel weggooien, en dat is een vorm van luiheid.”

Lisa Oosterholt.

Weg met de luiheid

Wat is die luiheid? Het gat in de broek zien als het einde van het product. Wanneer een spijkerbroek kapot gaat, dan heb je volgens Lisa geen kapot kledingstuk, maar een bron van spijkerstof in je handen. Materiaal waar je iets anders mee kan maken. Een handtas maken, bijvoorbeeld.

Zeker toen Oosterholt een grote naaimachine geschonken kreeg, een kabaalmaker die nu op haar zolderkamer in Oldenzaal staat, kreeg zij de ambacht van upcyclen in de vingers. Kledingafval werd haar grondstof. ,,Het is een creatieve omkering van de realiteit. En kleding in een tweede leven geven maakt mij blij.”

Kapotte kleding is grondstof

Haar grondstoffen verzamelt zij enerzijds door kringloopwinkels af te struinen als oude kleding van mensen thuis te ontvangen. ,,Zeker nu mijn bedrijf steeds meer bekendheid krijgt, komt er meer en meer oude kleding binnen.” Ze haalde al de krant en RTV Oost.  

De upcyclemachine van Lisa draait zo op volle toeren. ,,Ik hoop uiteindelijk een kledinglijn te kunnen opzetten – één die op het tweede leven van kleding is gebaseerd. Maar eerst moet ik het bedrijf uitbreiden qua werkkracht.”

Lisa op DID22

Bij de aanloop naar die droom behoort ook Lisa’s deelname aan DID22. Ze staat in TETEM en geeft een workshop over upcycling en haar eigen kundigheid. Ook staat ze met een kraampje op Connect-U. Ze heeft sinds augustus een eigen webshop