Door Bran Remie

Arnhemse kunstenaar Gijs Schalkx stookt graag. Het liefst in de buitenlucht, op zijn brommer, de Slootmotor. Maar ook in de hoofden van zijn publiek. ,,Ik boor voor brandstof in de sloot en laat zo zien hoe een machtig bedrijf als Shell in het klein opereert.”

Hoe het zit. Schalkx maakte de Slootmotor, een brommer met een verbrandingsmotor die de brandstof uit de plaatselijke sloot haalt. Voor 20 kilometer rijden, tankt hij methaan uit de blubberige bodem, het liefst midden van de stad. ,,Dat duurt erg lang, maar de kick die het geeft maakt je wel trots. Het zijn de beste en meest bewuste 20 kilometer die ik steeds weer rijd.”

Gijs Schalkx is klaar om met de Slootmotor op pad te gaan. Foto Gijs Schalkx

Klein protest

Schalkx zegt het wat schalks. Hij krijgt geregeld opmerkingen over zijn werkwijze. De Slootmotor oogt als een innovatie die een stap achteruit doet. Niks hygiënische tankbeurt van ‘schone’ energie, maar een brommend slurpen in de bodem van de bruine sloot. ,,Ik krijg verwijten dat ik de rust van vissen verstoor, soms doodmaak”, zegt Schalkx. ,,Kan kloppen. Een machtig bedrijf als Shell doet dat dus voor olie in zeeën en doet dat op grote schaal. Ik snap wel dat het confronterend werkt. De Slootmotor of project Uitsloot is ook een klein protest.”

Dorpsgek

Of je nu op elektriciteit, olie of methaan rijdt, je bevestigt in al die gevallen dat je afhankelijk bent van brandstof, wil Schalkx maar stellen. ,,Je komt er niet onderuit om te rijden op het product van een megaconcern.” Met de slootmotor lukte dat Schalkx prima: Schalkx haalt gratis energie uit de bodem: ,,Soms moet je van jezelf voor het goede doel de dorpsgek maken.”

Toch heeft een andere grote macht een stokje gestoken voor zijn onafhankelijkheidsproject. De overheid, in de vorm van de gemeente, heeft Gijs’ pompstation uit de sloot in het midden van de stad verwijderd. ,,Zo’n station vullen met methaan kost acht uur. Je moet in de bodem schoffelen en dan dat gas opslaan. Ik liet mijn pompstation dat doen. Dat mocht ook van de gemeente. Maar de onderhoudsdienst van gemeente ruimde de sloot op en nam daarbij mijn tankstation mee.”

Waterstof

Schalkx kijkt na de Uitsloot vooruit: waar in je buurt ligt nog meer energie verscholen? Daarom houdt hij zijn oog open voor andere, verassende energiebronnen. ,,Waterstof. Ethanol misschien. En uiteraard jezelf: je bent natuurlijk zelf ook een brommertje dat langs de supermarkt gaat om energie te tanken.”

Schalkx op DID22

Schalkx is ook op DID22. Daar vertelt hij over zijn waterstofproject en de Slootmotor.