Door Bran Remie

Geen innovatie zonder falen. Of nog breder: geen lering zonder keer op keer op de smoel te gaan. Dat weet de mens maar al te goed. Toneelschrijver en romancier Samuel Becketts meest bekende levenscitaat vat dat idee goed samen, zie hieronder. De vraag is nu: kunnen we dat ook over robots zeggen? Je kent ze wel, die door de mens gebouwde en geprogrammeerde apparaten die wij ‘slimmer’ noemen, omdat zij door veel opvoeden zich steeds meer gedragen als autonome wezens. Net als je kind.

De volledige quote is overigens: “Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better”. Hij staat in zijn boek Worstward Ho!.

Robots falen net als mensen

Dat ‘beterende falen’ (fail better) hebben de robotiers van bedrijven als Boston Dynamics goed begrepen. Gelukkig maar, want anders zouden de robots niet zo zijn zoals ze nu zijn. Maar ook: zonder falende maar lerende robots zou je ook geen grappige failcompilaties krijgen zoals hieronder. En juist doordat de bouwer/ouder en de robot/kind steeds weer beter blijken te falen, worden het net mensen.

Robots maken hun ouders trots

Ouders zijn vertederd als hun kind uit alle macht probeert het goede te doen. Ook als het faalt. En ouders worden trots als zij zien hoe hun kleintje opgroeit. Door te falen, op te staan, leren, weer te falen en te zijn wie zij dan zijn. Zie hieronder hoe de opgegroeide robots ondertussen zijn.

Robots toen en nu

Iedere mens blijft altijd het kind van zijn ouders. Zeker vanuit het oogpunt van de ouder. Als een ouder zijn kind na lange tijd weer ziet, kijkt hij altijd dubbel: in de man of vrouw van twintig, dertig, misschien zelfs veertig ziet de ouder het jochie of meisje van vier jaar oud. Het dubbelkijken wordt zo een moment van nostalgie. De ouder vergelijkt de dochter of zoon met hoe hij als kleintje was. Uiteraard, alleen maar om zichzelf te vertederen én trots te voelen. En bij robots gaat dat ongeveer ook zo. Zie hoe knullig ze eerst nog op de poten stonden. Zie erna hoe zij zich nu staande houden. Voel hoe trots de ouders zijn.

Nu maar hopen dat alle kinderen goed op hun benen landen. Want zelfs dictators en tirannen zijn kinderen en hebben ouders.