In 2024 zijn plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen niet meer toegestaan in de horeca, op een festival, of op kantoor. Voor consumptie onderweg geldt per juli 2023 een verbod op het gratis verstrekken van plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik. Dat schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) deze week in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregelen hebben als doel de enorme aantallen plastic producten die na eenmalig gebruik worden weggegooid te verminderen. Maar er is ook kritiek, ‘Zwerfinator’ Dirk Groot zegt dat hiermee de kern van het probleem niet is opgelost.

Staatssecretaris Heijnen ligt toe: “Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg, na eenmalig gebruik. Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen. Er is een ommezwaai nodig van wegwerp naar hergebruik. Veel ondernemers zijn hier al goed mee bezig. Zo voorkomen we plastic soep, gaan we zorgvuldiger om met grondstoffen en laten we een schonere wereld achter.”

Afwasbare mokken vanaf 2024 op kantoor

Bij consumptie ter plaatse wordt per 2024 herbruikbaar servies het uitgangspunt, dan drinken we alleen uit een afwasbare koffiemok op kantoor. Alleen zorginstellingen zijn uitgezonderd. Wanneer het echt nodig is, kunnen bedrijven ervoor kiezen bepaalde plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen te blijven gebruiken, mits ze 75%-90% hiervan weer inzamelen voor hoogwaardige recycling. 

Verbod op gratis koffiebeker to go per juli 2023

Voor consumptie onderweg en afhaal geldt per juli 2023 dat een bedrag betaald moet worden voor plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen, bovenop de prijs voor de koffie of de maaltijd. Dit geldt ook voor de op het oog papieren bekers waaruit bijvoorbeeld veel koffie to go wordt gedronken. Hier zit namelijk ook een laagje plastic in. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel ze per plastic wegwerpbeker of -bakje vragen. 100% papieren – en andere plasticvrije wegwerpverpakkingen blijven wel toegestaan. 

Zwerfinator

Dirk Groot is al ruim negen jaar uit noodzaak en passie bezig met zwerfafval. Zijn geheime wapen tot succes is grootschalige verzameling van data. Zo voert hij ook zwerfafvalonderzoeken uit in opdracht van bedrijven en gemeenten. Dirk is enthousiast over het initiatief tegen zwerfafval, maar vertelt in Trouw dat hiermee het probleem niet opgelost is: “Als je echt effectief wilt zijn, dan moet je de losse verkoop van bekers aan particulieren verbieden en stappen zetten richting een statiegeldsysteem voor bekers.”

Hoeveel kost een zwervende koffiebeker?

Samen met Merijn Tinga, de ‘Plastic Soup Surfer,’ startte Dirk onlangs de Cup Count Campange. Met zoveel mogelijk foto’s willen ze in kaart brengen hoeveel en wat voor soort bekers in het milieu belanden en waar. Eén van hun doelen is om het aantal rondzwervende drinkbekers met plastic terug te dringen. Daarnaast willen ze in 2022 berekenen hoeveel het kost om één beker op te ruimen. Dirk: ‘Er komt een nieuwe wet aan in 2023; producenten moeten gaan meebetalen aan het inzamelen en opruimen van zwerfafval.’ Op zich positief, maar Dirk wil dan wel de échte prijs doorberekenen en het probleem in al zijn complexiteit in kaart brengen. ‘Meer dan de helft van de bekers die we vinden is bijvoorbeeld merkloos, hoe ga je die kosten dan doorbelasten?’

Dit artikel is deels overgenomen van Voor de wereld van morgen. Het oorspronkelijke artikel met meer informatie over Dirk Groot vindt u hier

Beeld: Freepik