Voor wie vol zit met ideeën voor technische projecten maar een helpende hand missen, is een hackerspace een uitkomst. In een hackerspace kunnen mensen als onderdeel van een community kennis, creativiteit en materiaal delen. Op zaterdag 16 April geeft Mitch Altman, ‘vader’ van de hackerspaces, een workshop over LED-strips in de Enschedese hackerspace ‘Tkkrlab’. Tijdens DID22  vertelt Altman over de hackerspace-beweging en de drijvende kracht hierachter. Op de zaterdag van DID22 zijn nieuwsgierigen ook meer dan welkom bij de uitvinders van Tkkrlab, die dan ook diverse workshops organiseren.

‘Vader’ van de hackerspaces op DID22

Mitch Altman richtte in 2008 ‘noisebridge’ op, één van de eerste hackerspaces in de Verenigde Staten. Hackerspaces zijn locaties waar mensen met een technische, creatieve en nieuwsgierige mindset bijeenkomen. Volgens hem is de drijvende kracht van hackerspaces de liefde die mensen hebben voor hun projecten en de community. Hackerspaces organiseren zichzelf allemaal net weer even iets anders. Altman legt uit in een interview dat bij Noisebridge de leden een ‘do-arcacy’-filosofie volgen: “if you want to do something, and you believe that it will not be a problem for anyone, then:  do it.  If it turns out to be a problem for anyone, then it is up to the person(s) to speak up, and it is important for everyone to work things out.” 

Volgens Altman is het succes van een hackerspace af te meten aan hoe graag mensen er zijn.

Workshop Tkkrlab Enschede

Op 16 April zal Mitch Altman de workshop ‘LED Strips Everywhere for Everyone!’ geven in de hackerspace van Enschede. LED strips zijn tegenwoordig makkelijk en goedkoop te verkrijgen. In de workshop leer je een manier om de LED-strips te besturen met behulp van een Arduino. Meer informatie over de workshop is te vinden op de website van Tkkrlab.

Tkkrlab op DID22

Tkkrlab is ook geopend op zaterdag 23 April voor de bezoekers van DID22. Bezoekers worden rondgeleid in de ruimte en kunnen meedoen met de diverse workshops. Bezoekers kunnen dan zelf iets kleins maken met een lasercutter of 3d printer, of leren over hackers ethiek, privacy en meer.