Ouderen moeten er hard voor werken, maar hun spieren kunnen een stofwisseling hebben die bijna gelijk is aan die van jongvolwassenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht en het Amsterdam UMC gepubliceerd in Nature Aging. UM-onderzoeker Joris Hoeks: ‘Het gaat dan om oudere mensen die echt stevig sporten.’

Bij het bestuderen van het spierweefsel van jonge en oude mensen sprong één stofje er duidelijk uit: nicotinamideadeninedinucleotide (NAD⁺). Het is in mindere mate aanwezig bij oudere mensen, helemaal als zij weinig bewegen. Hoeks: ‘De hoeveelheid NAD⁺ schaalt heel mooi met de functionaliteit en gezondheid van de spieren. Ouderen die heel veel sporten hebben niveaus gelijk aan die van jongvolwassenen.’

Is een magisch stofje ook een wondermiddel tegen veroudering?

Het stofje is volgens Hoeks al erg bekend uit verouderingsonderzoek bij proefdieren. ‘Daar zie je ook dat het minder voorkomt in oudere dieren, en dat gelijktijdig de functie van cellen afneemt. Als je NAD⁺ als supplement toedient dan leven wormpjes langer en krijgen muizen minder metabole ziekten.’ Of het manipuleren van de hoeveelheid NAD⁺ in mensen ervoor zorgt dat we gezonder oud worden, is op basis van dit onderzoek niet te zeggen.

De onderzoekers waren op voorhand niet specifiek op zoek naar de stof NAD⁺. Bij alle deelnemende proefpersonen werden de levels van 137 verschillende metabolieten in het spierweefsel gemeten. Hierbij viel NAD⁺ meteen op. ‘NAD⁺ bevindt zich vooral in mitochondria: de energiecentrales van een cel. Voedingsstoffen die iemand tot zich neemt worden daar omgezet in energetische moleculen, die cellen kunnen gebruiken.’ De werking van mitochondria gaat, net als de levels van NAD⁺, achteruit met de leeftijd. ‘Maar het is te vroeg om te zeggen of dat oorzaak-gevolg is’, aldus Hoeks.

Dit artikel is overgenomen van Medisch Contact. Het oorspronkelijke artikel vindt u hier.

Hildegund Buerkle, geboren in 1934 in Duitsland, rent in 2014 in Turkije 100 meter in 18.16 seconden en wint de gouden medaille in haar leeftijdscategorie. Foto: Alex Rotas.