Door Bran Remie

Hoe innoveert een gevestigde artiest? Jeangu Macrooy werkt hard aan zijn derde album dat dit najaar uitkomt. ,,Als ik woensdag 20 april in Metropool Enschede op de Dutch innovation Days zing, dan is de derde single van dat album misschien al klaar.”

Toch weet hij nog niet zeker of hij het lied op het podium ten gehore brengt. Jeangu heeft het lied ten tijde van ons interview nog niet helemaal af en het moet voor hem aan een bepaalde kwaliteit voldoen. ,,Ik wil wel een puurheid behouden in mijn album, een authenticiteit. Dat is de uitdaging.

Perfectionisme

De andere kant opschieten werkt ook niet. ,,Ik moet ook oppassen dat ik niet te perfectionistisch wordt. Want dan kun je altijd blijven doorgaan. Ik heb nog wel eens de neiging eindeloos door te gaan met vocalen op te nemen. Vaak blijkt één van de eerste takes het beste te zijn: die zijn het puurst. Als je er te veel over gaat nadenken, verdwijnt die pure sound.”

Jeangu Macrooy. Foto Rinse Fokkema

Niet voorspelbaar worden

Macrooy’s innovatie zit voor hem daarom in alles wat het album niet voorspelbaar maakt. ,,Dat betekent dat ik eraan wil werken om mijn muziek spannend te houden. Voor mij moet het daarom organisch en puur zijn, niet te gelikt. Soms kies ik een akoestische insteek, soms juist een meer elektronische insteek. En dan hoop ik dat ik die twee werelden bij elkaar kan brengen.”

Want Macrooy waakt ervoor muziek te veel te verpakken in mooidoenerij, zoals cryptische metaforen. ,,Het moet nooit de puurheid in de weg zitten. Simpelheid is vaak doeltreffender. Uiteindelijk wil je iemand raken met je muziek, meer niet.”

Jeangu Macrooy. Foto Rinse Fokkema

Macrooy’s andere passie: schilderen

Om te zorgen dat hij eerlijk blijft naar zichzelf schildert Macrooy vaak. Macrooy beheerst de schilder- en tekentechnieken tot op zekere hoogte: in het jaar dat hij naar de popacademy van het Enschedese ArtEZ-conservatorium ging, stonden de deuren naar de kunstacademie ook voor hem open. ,,Schilderen heeft iets meditatiefs en is net als muziek erg persoonlijk. Maar het fijne is dat ik in schilderen niet goed hoef te zijn. Het heeft ook niets met muziek te maken. Wel met creativiteit en dat helpt mij wel eens met muziek schrijven. Het is een passie die ik tijdens de lockdowns vaker uitoefende. Want toen stonden er geen optredens op de agenda. Alhoewel ik dankzij het Songfestival wel gezegend was. Want dat gaf mij genoeg te doen.”

Jeangu Macrooy op DID22

De tijd van mediteren achter een canvas en ezel is voorbij: het optreden op 20 april in het Metropool Enschede is één van de bewijzen daarvoor. ,,En gelukkig maar! Ik voel die lekkere spanning weer, die adrenalinerush die optreden zo leuk maakt.”