We kennen allemaal de filmpjes en foto’s vanuit ontwikkelingslanden wel. Geen leidingwaterinstallaties, vies en modderig water uit beekjes en riviertjes, een x aantal kilometer moeten lopen naar de dichtstbijzijnde drinkput. Soms zijn ze wel een halve dag onderweg zijn. Kleine kinderen met grote jerrycans op hun kleine hoofdjes. Lopend in de brandende zon op zoek naar schoon drinkwater. Veel mensen in die landen worden ziek doordat er geen schoon drinkwater is. Er zijn geen leidingwaterinstallaties.

In Nederland draaien we zonder na te denken de kraan open. Een lekker glas koud water, eten koken of een kop thee. Het Nederlandse drinkwater is schoner dan in andere landen maar, hoe komt dat?

In verschillende onderzoeken komt naar voren dat het drinkwater in Nederland heel erg schoon is. Nederland is zelfs één van de landen waar het drinkwater het schoonst is. We doen daar elke dag ons best voor, alles wordt nauwkeurig opgeschreven en nauwlettend in de gaten gehouden maar hoe zit het nou precies? En hoe werkt dat met het drinkwater?

Het legionella beheersplan

In Nederland worden er strenge eisen gesteld een leidingwaterinstallatie aan moet voldoen. Om alles goed in kaart te brengen en overzichtelijk bij te kunnen houden is er een legionella beheersplan opgesteld. In dit beheersplan wordt bijvoorbeeld beschreven welke dingen er dagelijks, wekelijks, maandelijks en jaarlijks gedaan moeten worden. Wanneer er welke taken uitgevoerd moeten worden en hoe vaak dat verschilt per situatie. Daarnaast is er ook een risicoanalyse, hierin vindt u beschrijvingen, foto’s en tekeningen van de leidingwaterinstallatie om zo in kaart te kunnen brengen welke mogelijke risico’s er zijn.

Leidingwaterinstallaties moeten voldoen aan de NEN1006, dit is een voorschrift dat in Nederland gebruikt wordt om aan te kunnen tonen of een leidingwaterinstallatie aan de eisen voldoet. Daarnaast zijn er ook nog prioritaire installaties, deze moeten aan extra strenge voorwaarden voldoen. Voorbeelden van prioritaire installaties zijn in ziekenhuizen, zorginstellingen, asielzoekerscentra, badinrichtingen, campings, vrachtwagen plekken, vakantieparken en penitentiaire inrichtingen. Op deze plekken is bewezen dat er een hogere kans is op legionella besmetting. Dit kun je inademen doordat er deeltjes in de lucht zweven. In deze gevallen is het desbetreffende bedrijf verplicht om een risicoanalyse- en beheersplan op te laten stellen door een gecertificeerd bedrijf om zo de groei van de legionellabacterie tegen te kunnen gaan. Ook moeten leidingen regelmatig doorgespoeld worden om de groei van de legionellabacterie tegen te gaan, dit bent u verplicht. Daarnaast moet u ook minimaal twee keer per jaar door een gecertificeerd bedrijf het water op legionella laten testen. Alleen BRL6010 gecertificeerde adviesbureaus mogen de risicoanalyse en het beheersplan uitvoeren. Kijk daarom goed welke partij u benadert om bovengenoemde testen voor u te doen.

Bang voor legionella besmetting

Zoals ik in het begin van dit artikel al aangaf is het drinkwater in Nederland heel erg schoon. U hoeft dus niet bang te zijn voor een legionella besmetting bij u op het bedrijf, maar om de kans op een legionella besmetting nog meer de verkleinen zet ik hieronder een paar tips op een rijtje:

  • Zorg ervoor dat de waterleidinginstallatie op de zaak goed is aangelegd
  • Onderhoud uw waterleidinginstallatie goed en check deze regelmatig
  • Zorg ervoor dat uw waterleidinginstallatie aan de eisen voldoet

Heeft u een presentatie op het werk te geven, pak een lekker glas water zodat uw stem optimaal zijn werk doet! Of draai de kraan open om voor u en uw collega’s een goede kop koffie te zetten.

Bron: MT/Sprout