Ingo Verhaak leidt een team van 200 ingenieurs bij Demcon, het Twentse huis van innovatie, onder meer gevestigd op het Kennispark in Enschede. Geen wonder dat de managing director uitkijkt naar de Magic Minds op DID22: misschien dat zij hem op nieuwe ideeën brengen op het gebied van gezondsheidszorg, IVD (covid-tests), Biotech, analytische apparatuur en high-tech systemen. ,,Met innovatie zijn wij dagelijks bezig. En wij staan altijd open voor nieuwe, wilde ideeën.”

Kortweg omschrijft hij innovatie als ‘dingen beter maken’. ,,Daarom spreekt het kennis en talent bundelen, dus de Magic Minds, mij zo aan. Alhoewel ik het geen magic zou noemen. Magie is fundamenteel onverklaarbaar. Magic zou ik eerder willen opvatten als dat je omstandigheden kan creëren waarin iets onverwachts zou kunnen gebeuren. Een omgeving van experiment dus.”

Fundamentele vraagstukken

Ingo staat graag open voor nieuwe inzichten. Eén van de projecten waar één van zijn teams de hoofden over buigt, is het maken van medische isotopen voor de bestrijding van kanker op een non-nucleaire wijze. ,,Radioactief materiaal is het bijproduct van de isotopen die je produceert om tumoren te bestralen. Dus eigenlijk wil je zonder. Daar werken we aan. Maar dat vergt wel dat we met fundamentele fysische vraagstukken bezig zijn. Vloeibaar natrium vasthouden is erg moeilijk.”

Hart der innovaties

Extra welkom zijn nieuwe inzichten op het gebied van duurzame energie. Daarvan vindt Ingo dat die tot het hart van alle innovaties behoren. ,,Het grote vraagstuk is niet meer zozeer hoe je energie uit andere bronnen dan de fossiele kan halen, maar eerder hoe je het effectief opslaat. We kunnen wind- en zonne-energie omzetten. Nu is de vraag: hoe krijg je die zo effectief mogelijk in je moderne batterijen?”

Ultieme innovatie

Open staan voor nieuwe inzichten vergt ook groot denken. Als Ingo zijn fantasie laat gaan en zich niet aan fysische wetten hoeft te houden, dan ziet hij graag teleportatie ooit gebeuren. ,,Dat is fundamenteel onmogelijk. Heel erg science fiction. Daarvoor moeten zoveel fysische uitdagingen voor worden overwonnen. Maar ik word graag overtuigd van het tegendeel. Het lijkt mij wel wat om in de middag na werk even op het strand van Costa Rica te liggen.”