Door Bran Remie

Niemand kan het het leven alleen aan, ook softwaregigant Google niet. En daarom roept het wereldberoemde bedrijf de hulp in van anderen, bijvoorbeeld van Enschede-startup Baseflow. Harry ten Berge, co-founder van Baseflow: ,, Wij helpen Google bij het ontwikkelen van het Flutter-platform. Meer specifiek, een aantal plugins voor Googles iOS- en Android-systemen.”

En dus, als je Google toch al helpt, waarom dan geen vaste zakenrelatie aangaan? ,,Per maart 2021 zijn wij onderdeel van het Google Flutter-team. We hebben vijf mensen hier vast werken voor Google.”

Harry ten Berge. Bron: Baseflow

Google kijkt in je keuken

Werken voor Google klinkt als acteren in Hollywood. Wie ooit droomde over spelen in zijn favoriete film heeft zich daarbij vast wel eens afgevraagd: hoe kom ik daar dan terecht? Ten Berge heeft zelf nog geen gouden formule weten te ontcijferen uit zijn succes. Noch zijn er volgens hem doorsteekpaadjes om ‘er te komen’. Maar hij heeft wel advies aan de softwarebeginner met ambitie. Een vrij rechttoe, rechtaan advies, dat wel. ,,Geloof in jezelf, geloof in wat je doet, en het belangrijkste: lever ook aan wat je belooft. En zorg dat je over de juiste kwaliteit beschikt . Want bij Google kom je er niet met een powerpointpresentatie en smooth talk. Ze willen in de keuken kijken of de koks en chef-koks goed genoeg zijn.”

Open-source software

Toch kwam Googles interesse niet uit de lucht vallen. Er is wel degelijk een reis afgelegd om in de gratie van de softwaremoloch te vallen. Die begint bij iets wat niet alleen Google en Baseflow vanaf het begin met elkaar delen, maar wat elk softwarebedrijf in de wereld met Google en Baseflow deelt: open-source software. ,,Het internet draait zelfs op open-source, software dat voor iedereen openbaar is en door iedereen gebruikt mag worden. Linux is open-source: een stevig en betrouwbaar systeem. Andere bekende open-source software is Firefox, .wav en .flac. Ergens lijkt dat nog steeds een wonder. Je zou denken dat bedrijven het liefst alle software geheim houden en alleen tegen een hoge prijs vrijgeven. Alleen, je krijgt dan het geval dat alle bedrijf hetzelfde wiel moeten uitvinden. Niet alleen frustrerend, maar ook onrendabel en inefficiënt.”

Het hoofdkwartier van Baseflow zit in een oud klooster. Bron: Baseflow

Dus toen zo’n 25 tot 30 jaar geleden het internet vanuit de academische wereld zijn entree maakte als consumentenproduct en vervolgens softwarebedrijven de tanden in dit fenomeen zetten, moest er collectief een knoop worden doorgehakt: je software wordt open-source of het blijft toch binnen eigen gelederen. Het werd het eerste. Een ethische keuze, volgens ten Berge. ,,Je deelt het met anderen zodat zij mooiere software kunnen maken. Die delen zij dan ook weer met jou. Dat heeft de globale softwareontwikkeling behoorlijk gestimuleerd.”

Developer-schaarste

In zoverre zelfs dat, enerzijds, het internet niet meer zonder open-source kan en anderzijds, dat de ontwikkelingen nu zo razendsnel gaan dat goede softwaredevelopers schaars worden. ,,Er is een gigantisch gebrek aan goede mensen. Dat komt omdat software developen een creatieve ambacht is. Je moet van de laatste technieken op de hoogte zijn, weten hoe je het gebruikt en weten hoe het past in de systemen. Het is een beetje als een huis bouwen: op papier weet je hoe het moet, maar als je begint dan loop je tegen problemen aan, zoals dat je op zand in plaats van klei bouwt of dat je een unieke woonkamer moet maken. Door veel ervaring leer je hoe je die problemen moet aanvliegen. Maar de puzzelstukjes worden steeds complexer. Dat leer je niet alleen met een vierjarige studie IT.”

Door het veelvuldig gebruik van open-source software sorteert kwaliteit zich uit. ,,Van veel gebruikte software kun je op aan. Daar hebben 100.000’en bedrijven naar gekeken voor ze het in gebruik nemen. Dat zorgt voor vertrouwen.”

Flutter, Baseflow en Google

Eén van die kwalitatief hoge open-source middelen is Flutter, een gereedschapssysteem om software te maken. Baseflow is één van de grote spelers op het gebied van Flutter en sleutelt graag aan sleutels en andere gereedschappen zelf. ,,Door onze expertise met Flutter kwamen wij in contact met Google. Maar om dezelfde reden werken we ook met veel andere Amerikaanse bedrijven. Wat ons onderscheidt van andere softwarebedrijven is dat wij zeggen wat we doen en leveren. Binnen de softwarewereld worden toch ook vaak veel beloftes gedaan die niet nagekomen worden. Ik denk dat Google daarom ook in ons gelooft: wij blijven nuchter, leveren op tijd en leveren kwaliteit.”

Silicon Valley

Een reis naar Silicon Valley, en meer specifiek, naar het hoofdkantoor van Google staat nog niet op de planning. Maar ten Berge sluit niet uit dat dat eraan komt. En als Baseflow een pand aangeboden krijgt in Silicon Valley? ,,Daar gaan we dan eens over nadenken, mocht het ooit zover zijn.”