Tess van Zalinge leeft en werkt bij Albert Einsteins motto ‘the measure of intelligence is the ability to change’ – en laat die quote nou precíes haar kijk op bruidsmode weerspiegelen. Tess is een van de weinige bruidscouture ontwerpers die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Een industrie waarvan ze overigens nooit dacht haar carrière aan te wijden, maar waar een duurzame blik zeer welkom is. In opvolging van een bruidscollectie in 2020 maakte Tess onlangs, in samenwerking met haarverzorgingsmerk Kerasilk, drie spraakmakende couture haaraccessoires voor een complete bruidslook.

Tess van Zalinge

Tess van Zalinge is modeontwerpster en toonde haar eerste drie collecties tijdens Amsterdam Fashion Week. Ze is bovendien een bekende van het Fashion for Good museum in Amsterdam. Duurzaamheid is een leidend principe voor Van Zalinge. Niet alleen omdat ze het belangrijk vindt, maar ook omdat het haar uitdaagt om vernieuwend te zijn en blijven. Ze haalt haar inspiratie uit van alles, maar vooral uit het werken met ‘dead stock’-materialen en dus ook bruidsmode-“afval.”

Mijn doel is juist om te laten zien dat ik met “afval” couture maak, dus iets upcyclen van iets dat er niet meer toe doet. En precies daar zit voor mij de uitdaging in.’

Trouwafval en functionele sensualiteit

De bruidscollectie was eigenlijk een onontkoombare creatie: ‘Toen ik een collectie maakte van oud ‘trouwafval’ was de link natuurlijk helemaal snel gelegd: wit en kant worden er direct mee in verband gebracht.’ Sindsdien is de rest geschiedenis. De ontwerpen van Tess bewegen zich rondom haar fascinatie met ‘functionele sensualiteit’, op een zeer vernieuwende manier. Haar designs kunnen daardoor ook ná de bruiloft gedragen worden. Sterker nog, dat moedigt Tess juist aan. ‘Vorig jaar kreeg ik van een klant vrij spel om een trouwjurk te ontwerpen voor haar bruiloft. Ik maakte een korset-top met losse broek en rok, zodat ze deze op verschillende manieren kon dragen. De tulen rok was mega over-de-top en bestond uit losse lagen, waardoor ze deze ook als cocktailjurk op een ander feestje aankan.’

‘Patchwork’-collectie. Beeld: Tess van Zalinge

Duurzaamheid en de wedding-industrie

Ze vertelt: ‘In 2019 lanceerde ik een collectie die volledig bestond uit “trouwafval”, zoals tafellinnen, bruidsmode maar ook gedroogde bloemen. Alles wat weggegooid kon worden na een bruiloft, hebben we gebruikt. Het was niet per se een trouwcollectie, maar een couture-collectie die op die manier verbonden was met trouwen an sich. Ik ben altijd al bezig met duurzaamheid als onderwerp, gelukkig wordt daar in de modewereld al veel aandacht aan besteed, maar in de weddingindustrie wordt het toch nog over het hoofd gezien.


Dit artikel is een verkorte versie van een artikel in Harpers Bazaar. Het oorspronkelijke artikel vindt u hier.