De aandacht voor de luchtkwaliteit in gebouwen heeft door de coronapandemie een extra impuls gekregen. De Enschedese start-up Clairify ontwikkelt analysesoftware en sensoren om realtime onder meer fijnstof en aerosolen te meten, inzichtelijk te maken én te koppelen aan gebouwmanagementsystemen. Clairify heeft onlangs een succesvolle seed-investering opgehaald bij Rockstart, strategische adviseurs en Oost NL, dat investeert vanuit Innovatiefonds Overijssel. De investering stelt de startup in staat om het team te versterken en commercieel op te schalen.

Nieuwe normen

Mensen brengen 90 procent van hun tijd binnen door, en de kwaliteit van de binnenlucht heeft een enorme invloed op onze gezondheid. Door de pandemie is er meer aandacht gekomen voor de kwaliteit van de binnenlucht en het effect ervan op de gezondheid en het welzijn van de aanwezigen. Gezonde en slimme gebouwen worden de nieuwe norm in commercieel vastgoed. Toekomstige ESG (Environmental, Social, and Governance) standaarden zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de Europese Commissie vereisen ook dat er wordt gerapporteerd over een gezonde, datagestuurde klimaatregulering in de werkruimte. 

De vlucht van Clairify

Clairify wil de wereldleider worden op het gebied van binnenluchtkwaliteitsdata, – analyse en -rapportage. Daarom ontwikkelt de startup slimme software in combinatie met sensoren voor binnenluchtkwaliteit. Gedurende 2021 groeide het bedrijf exponentieel doordat Covid-19 de vraag naar gezonde gebouwen versnelde.   

 “We hadden het geluk om onze investeerders voor deze ronde te kunnen kiezen. De steun van Rockstart en Oost NL viel op, met een sterke focus op teamontwikkeling en groeikapitaal voor zowel deze als toekomstige rondes.” – Felix van den Horst, CEO en mede-oprichter van Clairify.

Onder de indruk van team en tractie

“Beter beheer van de luchtkwaliteit in kantoorgebouwen leidt tot een lager energieverbruik, maar verbetert ook de productiviteit van werknemers en vermindert het risico op Covid-19-infecties. Clairify pakt deze grote opportuniteit aan met een uniek analytisch product en een jong en professioneel team. Hun tractie in de markt  is indrukwekkend, met internationale vastgoedbedrijven en grote bedrijven die in de rij staan om hun klant te worden,” zegt Max ter Horst, Managing Partner Energy, Rockstart.

Regionale roots en buitenlandse ambities

Clairify heeft zijn roots in Enschede, waar het begon met de ontwikkeling van zijn luchtkwaliteitsensoren. Het heeft een strategische keuze gemaakt om dicht bij diens Alma Mater, de Universiteit Twente, te blijven. Hier kunnen bekwame technologie specialisten worden geworven en zijn de toeleveranciers van de hightech-industrie dichtbij. In Oost NL vond Clairify een mooie regionale partner met gelijkgestemde belangen.

In korte tijd heeft Clairify een solide klantenbestand in Nederland weten op te bouwen, met klanten als A’DAM Toren, Artsen zonder Grenzen en de Universiteit van Amsterdam. Het bedrijf is er ook in geslaagd om samenwerkingen aan te gaan met CBRE, ‘s werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed. Vanwege buitenlandse interesse is Clairify van plan om dit jaar haar eerste deals over de grens te sluiten.


Dit artikel is grotendeels overgenomen van OostNL. Het oorspronkelijke artikel vindt u hier.