De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en VDL Participatiesinvesteren samen in het bliksemwater van VitalFluid. Bliksemwater, of plasmawater, is water dat door middel van elektriciteit stikstof uit de lucht kan opnemen. VitalFluid, gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven, gebruikt baanbrekende plasmatechnologie. De financiële impuls van 2 miljoen euro wordt ingezet voor uitbreiding van de R&D-activiteiten en de opbouw van de organisatie om een groeiend aantal machines te kunnen leveren aan tuinbouwers.

Foto via bom.nl

Bliksemwater: 100% circulair

VitalFluid gebruikt de door wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelde plasmatechnologie om met behulp van elektriciteit stikstof uit de lucht te halen en op te lossen in water. “Dit Plasma Activated Water kun je het beste vergelijken met een vijver waar de bliksem is ingeslagen”, zegt Paul Leenders, oprichter en CEO van VitalFluid. “Op dat water groeien planten wonderbaarlijk goed. Ons plasmawater heeft hetzelfde effect als een onweersbui; de eerste vijftien minuten heeft het sterk desinfecterende eigenschappen, daarna valt het terug naar water waar een mooie meststof in zit. Dit is een volledig natuurlijk proces met als input enkel water, lucht en elektriciteit. Wanneer je in het proces duurzame energiebronnen inzet is het zelfs 100% circulair. Met deze nieuwe investering kunnen we aan de slag om de agrarische sector te veroveren. Te beginnen bij de biologische tuinbouw.”

Verduurzaming van ons voedselsysteem

“VitalFluid is de eerste onderneming die met de plasmatechnologie een commercieel beschikbaar product heeft weten te ontwikkelen”, zegt investment manager Robbert van der Stelt van de BOM. “ VitalFluid zou daarmee ook wel eens grondlegger kunnen zijn van een nieuwe industrie in de regio..”

“Met deze investering onderstrepen we ons vertrouwen in de technische en commerciële kwaliteiten van dit jonge en innovatieve maakbedrijf uit de Brainportregio”, stelt directeur Bart Rooijmans van VDL Participatie, de activiteit van VDL Groep die investeert in jonge, innovatieve bedrijven die op zoek zijn naar een ontwikkel- en productiepartner. “Deze samenwerking sluit naadloos aan bij ons cluster Foodtech, waarmee VDL zich richt op het vernieuwen en verduurzamen van de voedselketen.”

Dit artikel is overgenomen van Duurzaam Actueel. Het originele artikel vindt u hier