Nog een maand en dan zijn de Dutch Innovation Days 22. De sprekers stromen de programmering binnen, het blokkenschema raakt meer en meer bevolkt. In de aanloop naar de vijf innovatiedagen maakt de redactie wekelijks twee tot drie artikelen met originele content. Deze artikelen geven inzage in wie er op DID22 zijn, wat hun achtergrond is en welke wijsheid zij uit eigen praktijk meenemen naar Enschede. Op de redactie hebben wij al veel gehad aan hun inzichten.

Magie zien met onze Magic Minds

Marije Vogelzang.

Neem Food-Ambassadeur Marije Vogelzang bijvoorbeeld. Zij poneerde zeven stellingen over eten, waarvan wij er vandaag eentje aan de lijve ondervonden: dat er water uit de kraan komt, is magisch. Dat leer je als het water van het gebouw is afgesloten. Geen koffie, geen thee, geen wc.

Over water gesproken. Wie er ook zeker niet zonder water kan, is kunstenaar Gijs Schalkx, alhoewel het water dat hij gebruikt beter niet gedronken wordt. Waar we eerst een Speld-achtig artikel schreven over Gijs’ zoektocht naar een wederhelft, verhaalden we erna waarom Gijs met zijn brommer in de sloot staat. Brommers kiek’n kent bij Gijs twee betekenissen.

Gijs Schalkx.

Wij zijn overigens groot fan van brommers kiek’n: je kan er kunst van maken. Beter gezegd, kunstenaarsduo Lancel | Maat kan er audiovisuele kunst van maken. We zoeken nog steeds geliefden die de lippen op elkaar leggen, de hersengolven laten zinderen en zodoende dat laten vertalen in muziek en beeldende kunst.

Vier ambassadeurs zijn bekend

Anouk Wipprecht.

Intimiteit is ook een belangrijk thema voor onze Fashion-Ambasseur Anouk Wipprecht. Haar techfashion jurken interacteren met de omgeving. Dus ook met jou als je te dichtbij komt. De jurken interacteren met de omgeving en geven terug wat daarin waargenomen werd, en indien nodig hoe je je hoort te gedragen. Binnenkort verschijnt een groot interview met haar bij ons, net als met de Waste- en Energy-ambassadeurs.  

Sporten of verwonderen?

Jetze Plat.
Antoine Peters.

Andere tak van sport: sinds wij de zeven stellingen van zesvoudig wereldkampioen Jetze Plat kennen, loopt het voorspoedig op het hoofdkwartier. Ook wij zien onszelf graag als topsporters en werken gedisciplineerd om 20 tot en met 24 april tot in de puntjes te verzorgen.

Daar juist tegenovergesteld aan is de boodschap van mode-ontwerper Antoine Peters. Plat traint en presteert, terwijl Peters juist oproept tot vertraging en verwondering. Hoe dat samengaat? Dat leer je uiteraard op DID22.

Partners van DID

De directie van Baseflow
De co-founders van Baseflow.

DID22 en Dutch Innovation Organization zijn nergens zonder de founding partners. We leerden van Baseflow waarom zij voor Google werken en mochten al een beetje inzage krijgen in hoe hun Dr. Bibber op DID22 eruit komt te zien. Verder bezochten DroneTeam Twente van de UT. Weken ervoor berichtten wij nog dat robots net kinderen zijn. Voor hun drone Hammerhead geldt hetzelfde: robots, kinderen en drones moeten veel falen om succesvol te worden.

DroneTeam Twente met de Hammerhead.

Dat geldt eigenijk ook voor de deelnemers van het A.I.-songfestival: het ultieme gemiddelde lied  schrijven doe je niet zomaar. Alhoewel, het resultaat er mag zijn. Dat is nog niet geval voor comedians, weet, Leuvense onderzoeker Thomas Winters. Hoewel zijn Torfsbot (ook A.I.) de universiteitrector Rik Torfs goed kan nabootsen, weet Winters dat die stap naar een comedyshow door een A.I. een grote is. 

Thomas Winters.

Tot slot, DID22 bestaat dankzij de Magic Minds (sprekers), de (Founding) Partners en locaties. Daar besteden wij als redactie binnenkort meer aandacht aan: waar vindt DID22 allemaal plaats en hoe staan die instituten tegenover DID? Denk aan Concordia en Rijksmuseum Twenthe. Bij TETEM keken we al naar binnen.