Non-Fungible Tokens (NFTs) kunnen een extra impuls geven aan de creatie van unieke recepten of culinaire ervaringingen. Chef-koks kunnen met behulp van NFTs nieuwe inkomsten genereren door recepten en methoden door te verkopen en commissies te verdienen. Ook de presentatie van gerechten en ingrediënten is te vatten in een NFT. GourmetNFT werkte het uit. 

“Het heeft me altijd verbijsterd waarom chef-koks en culinaire makers, die in wezen IP-makers en artiesten zijn, geen royalty’s krijgen tenzij ze zich bezighouden met het hele gedoe van het schrijven en publiceren van een kookboek,” Ruth McCartney, onderdeel van het team achter GourmetNFT , zei in een interview met The Spoon. “Toen NFT’s kwamen, ging mijn gedachten naar individuele recepten en naar fijnproevers om al hun favoriete recepten samen te stellen en te compileren en te koken vanaf hun iPads.”

iTunes voor chef-koks

McCartney is van mening dat mensen in de voedingsindustrie – van driesterrenchefs tot nieuwkomers die inheemse pasta maken in Brazilië – beloond moeten worden voor hun vaardigheden. Net als haar broer – Sir Paul McCartney van die kleine band uit Liverpool. “Ik denk dat het niet alleen een goede manier is voor chef-koks om als rocksterren te worden behandeld,” zei ze. “Het is een iTunes voor chef-koks.”

“De weg naar het publiceren van een kookboek is geplaveid met goede bedoelingen, maar schema’s staan ​​in de weg”, zegt Skinner. “Maar met Gourmet NFT kunnen chefs één recept, één afbeelding, één video tegelijk uploaden, aangezien ze al een korte variant van de inhoud voor sociale media aan het maken zijn. Na verloop van tijd zullen ze hebben verzameld wat neerkomt op een digitaal kookboek.”

Kookboek 2.0

Maar, zoals de mensen achter GourmetNFT en anderen die de ruimte volgen weten, zal het niet voldoende zijn om NFT’s te gebruiken om alleen recepten te delen. Om een ​​recept als “auteursrechtelijk” te beschouwen – om nog maar te zwijgen van vermakelijk – moet “bonusmateriaal” zoals inside-tips of aangepaste video’s deel uitmaken van het resultaat. Naast individuele digitale middelen als instructies voor het maken van de favoriete vla van George Harrison, legde McCartney uit dat goederen en diensten konden worden geleverd via het beveiligde platform.

“Chef-koks kunnen ook geld verdienen door een QR-code op hun speciale Gourmet NFT-website te plaatsen en (de code) op hun menu’s, to-go-boxen te plaatsen en hun eigen fanclubs op te bouwen en bezoekers naar hun fractionele kookboekpagina te brengen,” zei McCartney. Ze wees op het voorbeeld van de Braziliaanse chef-kok David Rivillo, een man die bekend stond om zijn inventieve pastacreaties. Rivillo heeft een exclusieve deal getekend met GourmetNFT en zal unieke pasta verkopen met zijn digitale aanwezigheid.

Wie bepaalt of kookkunst kunst is?

Dit alles roept de vraag op: zullen NFT’s het einde betekenen van gedrukte kookboeken en de enorme uitgestrektheid van ondermaatse YouTube-kookvideo’s?

Ruth McCartney zei dat ze met toonaangevende uitgevers heeft gesproken over de mogelijkheid; het antwoord, zegt ze, is: “We doen geen NFT’s – dat is kunst.”

Dit artikel is grotendeels overgenomen van The Spoon. Het oorspronkelijke artikel vindt u hier.

Beeld: Freepik/DCStudio