Techneuten blijven techneuten: sleutelen ze bij Baseflow niet aan software voor klanten, dan nemen de werknemers graag analoge apparaten onder handen. Het liefst in de kelder van het klooster, een verdieping lager dan de kantoren. Daar staat bijvoorbeeld ook de metalen structuur van Dr. Bibber, Baseflows technische showcase voor DID22.

Baseflows 10-procent eigentijdprojecten

Baseflow hanteert het principe van ‘People First’. Daarom krijgen zij van hun ‘bazen’ eigen tijd: 10 procent van de werktijd mag besteed worden aan een individueel project. Bazen in de vorige zin staat tussen aanhalingstekens vanwege de werkcultuur: die is plat en er is eigenlijk geen ‘baas’ in traditionele zin. De mens staat voorop, en ook een techneut is een mens. Een creatief en innovatief persoon die tot bloei komt als het die ruimte krijgt, dus die 10 procent van de tijd mag investeren in persoonlijke ontwikkeling.

Thomas Luijken (links) vertelt bij het geraamte van Dr. Bibber, naast de met moertjes en dergelijke bezaaide tafel, over zijn tienprocenteigentijdproject. Foto Colin Heeringa

Die tien procent werktijd spenderen werknemers zoals zij dat zelf willen, of dat nu een project is, zichzelf een nieuwe techniek aanleren of zich verdiepen in een interessant onderwerp. Een van die projecten bestaat uit een team dat bezig is te onderzoeken of een helm via hersensignalen een drager zou kunnen aansturen. Die groep is ook bezig met een helm die andersom te werk gaat: een helm die via hersensignalen een computer aanstuurt om geluiden te genereren, om zo muziek te maken. Andere collega’s werken bijvoorbeeld aan een drumcomputer, geven overzicht in wat je in het computerspel Diablo kunt ‘craften’ of maken plugins voor Flutter, de toolbox van Google, en tevens de bekendste klant waar Baseflow mee samenwerkt. 

Dr. Bibber

Het eigentijdproject van Business Manager Industrial Thomas Luijken is Dr. Bibber. Hij is met zijn collega’s in de kelder aan het werk. In zijn hand houdt hij de in elkaar geschroefde endoskeleton van het dr. Bibber-ontwerp vast. De tafel naast hem ligt vol met bouwmateriaal, van moertjes, schroefjes, rails, kabels en microcontrollers tot een Xbox controller. Onder die veelheid liggen bijna de tekeningen met de ontwerpen verhuld. Luijken doet het niet alleen. ,,Samen met 15 collega’s zijn we aan de slag”, zegt hij. ,,Sommige timmeren en andere programmeren. Het is relaxt om op vrijdagmiddag hiermee bezig te zijn na een volle werkweek.”

In het kantoor van Baseflow heeft een kunstenaar Baseflow samengevat in een glas-in-loodimpressie. Foto Colin Heeringa

Grijparm voor klant in de staalindustrie.

,,,,Het is net als het Dr. Bibber spel van vroeger: je moet metalen plaatjes met de arm grijpen en als je de rand raakt, bibbert het geheel”, legt Luijken uit. ,,Het gehele endoskeleton beweegt door middel van stappenmotoren, de plaatjes worden opgepakt middels een elektromagneet. Wie het snelst alle plaatjes in de bak krijgt, komt bovenaan op de ranglijst. Die gehele constructie bestuur je met de Xbox-controller.”

Dr. Bibber is dus een wedstrijdrobot. Maar nog meer een voorproefje van het technisch vernuft en talent dat Baseflow in huis heeft. ,,Het is geïnspireerd op een lopend project bij een klant uit de staalindustrie. Voor de verwerking van stalen platen ontwikkelen we iets soortgelijks, en dit wilden we combineren met een spelelement”, geeft Luijken aan. Op die manier is dit vrijetijdsproject een showcase van wat Baseflow zowel met software als hardware kan.

Baseflow op DID22

,,We zullen onszelf natuurlijk ook presenteren op DID22 en het wordt echt heel gaaf! Hopelijk werkt de brainwave helm ook zoals bedacht. Misschien kan het zelfs wel aan Dr. Bibber gemonteerd worden.”