Modeontwerper en DID-spreker Antoine Peters innoveert op basis van het cliché ‘waarheid is afhankelijk van je perspectief’. Na anderhalf jaar onderzoek presenteert Peters zijn textielinnovatie Lenticular Weave. Het lenticulaire patroon zorgt ervoor dat je vanuit verschillende hoeken een ander motief ziet. Zijn stof geeft op die manier een bijzondere esthetische ervaring en is geschikt voor meerdere toepassingen in architectuur, interieur, product, mode én kunst.

Antoine Peters is spreker op DID22

Het lenticulaire patroon van Peters biedt een extra dimensie aan textiel. Door de toegevoegde dynamiek van beweging, contrast, verrassing en vertraging direct verbonden met de kijker, gebruiker of drager. Het 3D weefsel kan de ruimte of iemands emotie of stemming beïnvloeden. Antoine Peters gelooft dat Lenticular Weave daardoor potentie heeft voor esthetische, functionele én sociale toepassingen. 

Kinetische verhalen

Het patroon dat je hierboven ziet is een demonstratie van de mogelijkheden en de unieke kracht om kinetische verhalen te creëren. Het kubistische gezicht is een referentie naar het kubisme, dat ook speelde met perceptie. Een spel met tegenstellingen in dessins en complementaire kleuren creëert ervaringen van verandering, beweging, diepte, en emotie. Door in te zoomen op het gezicht, ontdek je een sluitend oog, een pijl die van richting verandert, gelukkig wordt verdrietig, klein wordt groot, een regenboog die zwart wordt, recht wordt golvend en nog veel meer.

Een close-up van Lenticular Weave. foto: Antoine Peters.

Lenticulair weefsel

Jaren geleden raakte Antoine Peters onder de indruk van de magie van lenticulair drukwerk, en sindsdien droomt hij ervan dit te vertalen naar textiel, resulterend in uitgebreid onderzoek, veel kennis en een reeks ‘lenticulaire jurken’. Hieruit ontstonden nog meer ideeën over hoe hij het lenticulaire effect en optische illusies in een textiel kan vangen. Voor zijn nieuwe stap zocht hij de samenwerking met EE Exclusives, een producent van jacquard geweven stoffen, en creëerde Lenticular Weave.

Slow down!

Het 3D-weefsel zet de waarnemers aan tot een reactie, het motiveert je om de statische positie te verlaten en rond te gaan lopen. Het leidt tot in een verlevendiging van de ruimte. Antoine Peters wil de traditionele relatie tussen toeschouwer en textiel doorbreken, door de ratio te verstoren, te vertragen, en onbalans en verandering van perspectief te veroorzaken. Peters gelooft dat wanneer iedereen iets vertraagd, – gedwongen word om twee keer te kijken, voelen of nadenken –, de dingen die we doen of zeggen meer empathie en bewustzijn zullen bevatten. En we beter zullen zorgen voor de magische eigenschappen van textiel en de wondere wereld die we delen.

Dit artikel is grotendeels overgenomen van Dutch Design Daily. Het oorspronkelijke artikel vindt u hier. De foto’s zijn van Antoine Peters.

Antoine Peters vertelt over Lenticular Weave